November 29, 2010

HT pjk 2010

10:52 AM Posted by: are.chix 0 comments

crew event akan bergerak ke perak untuk program hari tebuka pjk a.k.a pusat jalur lebar komuniti. program yang bermula dari perak ini akan berakhir di sabah. aku and the gang akan berkampung di sana untuk beberapa hari. destinasi pertama pjk Grik dan pjk Lenggong. pelbagai aktiviti telah dirancang untuk program sehari bersama pjk. cerita akan bersambung....

November 8, 2010

PTPTN - Proses Penawaran Ujrah

8:54 AM Posted by: are.chix 0 comments

PTPTN dalam proses untuk menawarkan pertukaran pinjaman (3%) kepada pembiayaan pendidikan ujrah (1%) secara berperingkat.  Kemaskini maklumat ujrah di website PTPTN.

sumber : ptptn

October 29, 2010

Share Laman Photoshop

10:02 AM Posted by: are.chix 0 comments

senarai laman web dari majalah PC #167

October 28, 2010

Kemalangan Kecil

9:14 AM Posted by: are.chix 0 comments

Macam hari-hari biasa laluan LDP tu sentiasa sibuk.. hari ni berlaku kemalangan kecil dan kemalangan motor kali ke-2 dan ke-3 kesemuanya yang aku pernah alami.. tak berapa serius tapi ada jgk luka2 kecil kat kaki nie.. nak diceritakan berlaku di puchong 2 buah motorsikal di depan aku tetiba brek dan mereka terjatuh.. aku yg dibelakang nak mengelak dari merempuh mereka mengelak ke kiri jalan dan melanggar belakang kereta proton wira nasib baik tak teruk.. lagipun jalan tu selekoh ada 5, 6 buah jugak motor yg jatuh...termasuklah aku.. side mirror patah.. mud guards depan pecah.. habis motor abang aku... huhu.. dah la semalam baru jer tukar tayar belakang.. hari ni nampaknya kena tukar mud guards dgn cermin sisi skali huhu.. kaki dah sakit confirm malam ni lagi sakit.. sape boleh urut.. tolonggggg......

October 27, 2010

Pensijilan Kemahiran Melalui PPT

9:10 AM Posted by: are.chix 0 comments

Pengiktirafan Pencapaian Terdahulu (PPT) merupakan satu kaedah penilaian terhadap calon-calon untuk mendapatkan pengiktirafan bagi keterampilan semasa berdasarkan pencapaian terdahulu.

Tujuan Pengiktirafan Pencapaian Terdahulu (PPT) adalah untuk mengiktiraf keterampilan yang sediada pada seseorang individu dengan memberi peluang kepada mereka untuk mendapatkan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM)/Diploma Kemahiran Malaysia (DKM)/ Diploma Lanjutan Kemahiran Malaysia (DLKM)/ Penyata Pencapaian (PC).

Prinsip Pengiktirafan Pencapaian Terdahulu (PPT)

  1. Kaedah menilai keterampilan semasa berdasarkan pencapaian terdahulu.
  2. Calon tidak perlu mengikuti latihan dan menduduki ujian khas.
  3. Bukti-bukti keterampilan yang sahih, boleh percaya dan mencukupi diperlukan untuk dinilai sebelum pengiktirafan diberi.

Kelebihan PPT kepada individu

  1. Dapat pengiktirafan
  2. SKM/DKM/DLKM/PC diperolehi dalam masa yang singkat
  3. Dapat menyumbang ke arah pembangunan kerjaya
  4. Motivasi untuk meningkatkan kelayakan
  5. Jimatkan tenaga dan masa (tidak perlu melalui latihan & ujian)

Kelebihan PPT kepada majikan
  1. Pekerja bermotivasi tinggi dapat tingkatkan produktiviti kerjaya
  2. Pekerja berketerampilan dapat meningkatkan kualiti

sumber :
1. JPK
2. Persijilan PPT

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...